FLAŞ

Van Kültür ve Dayanışma Derneği'nce Van Denizi Nasıl Kurtulur?Projesi Yeniden Gündemde

Van Kültür ve Dayanışma Derneği'nce Van Denizi Nasıl Kurtulur?Projesi Yeniden Gündemde 

Van Kültür ve Dayanışma Derneği'nce Van Denizi Nasıl Kurtulur? konulu panelde, Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması için yapılan çalışmalar masaya yatırılarak,toplantıya katılan ilgili ve yetkililere bilgi verildi
Van Denizi Nasıl Kurtulur?


Çalıştay öncesi, davetlilere Van kahvaltısı ikram edildi. Yabancı akademisyenlerin de katıldığı kahvaltıda, Vanlılar, memleketlerine has yöresel kahvaltı lezzetini Başkent'te gidermeye çalıştılar
Van Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İdris Ortakaya, Van Gölü'nün her geçen gün daha da kirlendiğini belirterek, Gölü kirleten nedenler ortada. Gölün çevresindeki yerleşim yerlerine, modern kanalizasyon arıtma tesislerinin konulması gerekiyor dedi.


Van Denizine çoğu yerde girilemiyor


Sürmeli Otel'deki panelin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı İdris Ortakaya, insanlığın ortak malı olan Van Gölü'nün yüzyıllardır acımasızca kirletildiğini savundu. Gölün çoğu yerinde artık denize girmenin mümkün olmadığını öne süren Ortakaya, Van Gölü'nün kirlilikten kurtulmasının tüm Vanlıların duyarlı olmasıyla mümkün olacağına dikkat çekti.Cok ciddi bir calisma yapmistik.tam semeresini alacagimiz donemde deprem oldu van golunun sorunu gundem disinda kaldi.simdi yeniden gundeme getirmek durumunda kaldık umarım herkes bu sorunu haletmek için elinden gelen çabayı gösterir

Panele ön hazırlık amacıyla Hamburg Üniversitesi'nden mikrobiyolojist Mr. Ulrich Braun, Intagua Genel Müdürü Rudiger Menges ve Intagua Türkiye Koordinatörü Canan Can ile Van'a gittiklerini ve 14 bölgeden çeşitli örnekler aldıklarını açıklayan Ortakaya, bu bölgelerden 10'unda atıkların arıtılmadan direkt denize atıldığını iddia etti. 
Şu anki arıtma tesislerinin de kaba arıtma teknikleri ile çalıştığını belirten Başkan Ortakaya, Belediyeler bu gerçeği gizliyordu. Bu çalışmamızda belediyeden destek gördük dedi. Verilen bilgiye göre,Gölü kirleten 14 tane yerleşim yeri tesbit edildiği,kullanılan kanalizasyon arıtmalarının ilkel bir arıtma olduğu, Avrupa'nın bu ilkel arıtmayı yıllar önce çöpe attığı ve henüz bu arıtmanın yüzde 30'una dahi ulaşılamağı ifade edildi. 

Alman uzmanların tesbitleri dikkat çekici
Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı Zahir Kandaşoğlu ve oda meclis Başkanı Ata Altaylı, Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar,Van Milletvekilleri İkram Dinçer ve Kayhan Türkmenoğlu'nun,gölle ilgili düşünce, tesbit,mevcut durum ve yapılan çeşitli proje ve faaliyetleri anlatmalarından sonra, Van Denizi Nasıl Kurtulur? panelindeki bilim adamı ve yabancı uzmanların sunumlarına geçildi. 
100. Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yakup Akgül'ün moderatörlüğünde, aynı üniversitenin Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı Van Gölü kirlilik ve İnci Kefeli, Dr. Ahmet Hamdi Orhon Van Gölü'ndeki kirliliğin oluştuğu ve toplandığı bölgeler,Alman uzmanlar Rudiger Menges(Intagua Genel Müdürü), Thomas Willuweit(Lavaris Şti) ve Prof.Dr.Ralf Ottopohl(Hamburg Üni.Atık Sular Başkanı) da Van Gölü'nde yaptıkları inceleme ve tetkikler ile Almanya'daki atık su uygulamalerı,teknolojileri ve yeni gelişmeler konusunda çeşitli bilgiler sundular. 
Panele kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili ve yetkililerinin gerekli ilgiyi göstermediği ifade edilerek,panelin yeni gelişmeler ışığında yeniden düzenlenmesi kararı alındı.

                                                                           ...Zaki Kaya...

         ...VİDEOSU İÇİN  LİNKE TIKLAYINIZ...


https://www.facebook.com/photo.php?v=250056191814449&set=vb.100004302100257&type=2&theater

Hiç yorum yok

Nefret söylemi içeren, kişileri rencide edici yorumlar yayınlanmayacaktır. Yorumların hukuki sorumluluğu yorum sahibine aittir.

Hakemli, bilimsel dergide yayınlandı: Simülasyonda yaşadığımıza dair bir 'kanıt'

Fizikçi Melvin Vopson, gerçekliğimizin gelişmiş bir sanal gerçeklik olduğunu öne süren simülasyon hipotezini destekleyen bilimsel kanıtlar s...