YENİ YAZIM: "EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN KAPATILMASI VE FORMASYON SORUNU"
YENİ YAZIM: "EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN KAPATILMASI VE FORMASYON SORUNU"
- The University of Utah'da Visiting Prof veyüzüncü yıl üniversitesi'de Öğretim Üyesi, Doç. Dr.Zeki TAŞTAN
FORMASYONDA YENİ DÜZENLEME VAR MI?"
http://www.merkurhaber.com/egitim-fakultelerinin-kapatilmasi-ve-formasyon-sorunu-makale,346.html
http://www.vanhaber65.com/yazar.asp?yaziID=4536
http://www.gazetevan.com/Doc.-Dr.-Zeki-TASTAN/492/EgITIM-FAKULTELERININ-KAPATILMASI-VE-FORMASYON-SORUNU_-.html
http://www.sehrivangazetesi.com/
http://www.bolgegazetesivan.com/
http://www.vandaneleroluyor.com/index.php
http://www.medyavan.com/
YENİ YAZIM: "EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN KAPATILMASI VE FORMASYON SORUNU"
Yüksek Öğretim Kurulu’nun son zamanda eğitim fakültelerinin bazı bölümleriyle ilgili almış olduğu karar “Eğitim fakülteleri kapatılıyor mu?” sorusunu gündeme getirdi. Bu karara göre eğitim fakültelerinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik, Özel Eğitim Öğretmenlikleri ve Teknoloji Tasarım Öğretmenliği dışındaki alanlar için program açılmayacağı duyuruldu.
Bu durumun süreklilik arz etmesi, tabii ki eğitim fakültelerinin mevcut durumu ve geleceği hakkında bir kaygı oluşturacaktır. Hatta bu bölümde görevli öğretim elemanları da ister istemez kadrolarını –en yakın alanlar başta olmak üzere- başka yere nakletmek zorunda kalacaklardır.
Bu ciddi bir sorun elbette! Ancak öncelikle uzun yıllardır hem edebiyat fakültesi hem de eğitim fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde derse giren bir öğretim üyesi olarak karara katıldığımı belirtmeliyim. Zira yıllardır devam eden bu ikilik, hem edebiyat hem de eğitim fakülteleri öğrencilerini karşı karşıya getirmek ve onları tedirgin etmekten öteye gidememiştir. Sadece Türk Dili ve Edebiyatı değil her üç fakültede yer alan diğer aynı bölümlerin dersleri genellikle aynı öğretim elemanları tarafından verilmekte ve derslerin içerikleriyle ilgili de pek büyük bir fark olmamaktadır.
Olan; sadece öğretmenlik için eğitim fakültelerine yüksek puanla gelen öğrencilerin “Yazık değil mi bize?” serzenişlerine veya öğretmenlik hakkı doğar ümidiyle fen-edebiyat fakültelerine gelip dört yıl boyunca “Acaba formasyon bu yıl verilecek mi?” kaygısına düşen öğrencilere ve bizlere dert olmaktan öteye gidememektedir.
Gelecek dönemki uygulamaya gelince: öğrenebildiğim kadarıyla bu geçici bir tedbirden başka bir karar değildir. Maksat özellikle fen fakültelerinde yer alan bazı bölümlerin öğrenci kaybını önlemek ve bu kararla fen-edebiyat fakültelerine yeniden hayat vermektir. Bu yüzden her iki fakültede görev yapan öğretim elemanları ve okuyan öğrenciler, kesin olmamakla birlikte bu kararın geçici olduğunu hesaba katmaları gerekmektedir.
Formasyona gelince…
MERKEZİ SİSTEM Mİ GELİYOR!
Formasyon meselesi bu yıl için kısmi olarak çözüldü. Ancak her öğrencinin formasyon alması çok zor gözüküyor. Yani geçen yıl üniversitelere verilen kontenjan miktarı ve mezuniyet notu kriteri devam edecek gibi. Ancak belki yeni ve önemli bir bilgi olarak şunu ekleyeyim formasyon alımlarının merkezi sisteme göre yapılması gündemde.
Tüm bu problemler toptan çözülebilir aslında.
Formasyon, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hizmetiçi Enstitüleri’nde bir defaya mahsus olmak üzere tüm öğrencilere verilebilir. Ardından eğitim fakülteleri ve fen-edebiyat fakülteleri aralarındaki bu benzerlik-ikilik de ortadan kaldırılarak yıllardır tartışılan bu sorunları hep beraber tarihe gömebiliriz.
Hiç yorum yok
Nefret söylemi içeren, kişileri rencide edici yorumlar yayınlanmayacaktır. Yorumların hukuki sorumluluğu yorum sahibine aittir.