CHP'de ittifakın şifreleri
CHP kurmayları, yerel seçimlerle ilgili olarak ‘diğer partilerle henüz bir ittifak oluşmadığını, sadece bir ittifakın olabilirliğinin tartışıldığını’ söylüyor. İttifak yapılabilecek büyükşehirler belirlenirken, ‘şehrin seçmen profili, geçmiş seçim sonuçları ve oy geçişleri’ gibi kriterler göz önünde bulundurulacak ve sonuçlar örgütün onayına sunulacak.
CHP, Adalet Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde ortaya koyduğu, 16 Nisan Referandumu’nda özellikle Ankara ve İstanbul gibi bazı büyük kentlerde olumlu sonuç alan ‘Hayır Bloku’ ve 24 Haziran seçimlerinde ‘millet ittifakı’ adıyla uygulanan ‘Demokrasi, Adalet ve Huzur Hareketi’ni yerel seçimlerde de uygulamak üzere harekete geçti. Bu doğrultuda bir süredir devam eden görüşmeler, CHP ve İYİ Parti liderlerinin geçen hafta bir araya gelmesiyle vücut buldu. Bu birlikteliğin Saadet Partisi ve ‘demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunan’ diğer partilerle yapılan görüşmelerle güçlendirileceği belirtildi.
ÜLKEYE HUZUR GETİRMEK İÇİN
CHP’nin görüşmelerde aktif görev alan kurmayları ‘henüz bir ittifak oluşmadığını, sadece bir ittifakın olabilirliğinin tartışıldığını’ dile getiriyor. Kurmaylar, “Bu birlikteliği, ülkenin geleceği adına, bu ülkeye birlik ve beraberliği getirme adına, eve, sokağa huzur getirmek adına kurmak istiyoruz. Bu açık bir davet. Türkiye’nin içinde bulunduğu süreci daha olumlu hale getirmek için bir sandık ittifakı peşindeyiz. Geçmişte oy vermiş insanlar, görülüyor ki hayal kırıklığı içinde bir çözüm arıyorlar. Onların önüne bir umut koymayı amaçlıyoruz” diye konuşuyor. CHP’nin ittifakta öncelikli hedefi, elindeki belediye sayısını arttırmanın yanı sıra AK Parti’de bulunan bazı büyükşehir belediyelerinin de muhalefetin eline geçmesini sağlamak.
STRATEJİK YERLERDE OLABİLİR
Yapılan görüşmelerde, ittifak yapılacak büyükşehirler belirlenirken, ‘şehrin seçmen profili, geçmiş seçim sonuçları, oy geçişleri’ gibi kriterlerin göz önünde bulundurulacağı ve ortaya çıkacak sonuçların örgütün onayına sunulacağı da ifade ediliyor. CHP kurmayları, bu noktada işbirliğine ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “Yerel seçimler aynı zamanda örgütlerin dinamizmini de tetikleyen bir unsur. Aday çıkarmamak örgütün hantallaşması demek. O nedenle bu işbirliği yaygın olarak uygulanamaz. Çok kritik, stratejik bir yerde bir defaya mahsus olabilir. Ayrıca bu ittifakın olabilirliğini yerinde test etmek lazım. Adayların durumunu analiz etmek gerekiyor. Örgüt orada seçimi alacağına inanıyorsa, belirlenen yerel aday AK Parti seçmeninin bile desteğini alacak birisiyse, masada alınan karar oradaki güçlü çalışmayı heba edebilir. Tüm bunların göz önünde bulundurulması, test edilmesi gerekiyor.”
Hiç yorum yok
Nefret söylemi içeren, kişileri rencide edici yorumlar yayınlanmayacaktır. Yorumların hukuki sorumluluğu yorum sahibine aittir.