‘Kürtler Sadece Kürt Olamadı’
‘Kürtler Sadece Kürt Olamadı’
Yerel dinamiklerin katıldığı sempozyum akşam saatlerine kadar sürdü
YOĞUN KATILIM
Kocaeli Barış Platformu aylardır hazırlandığı ve yoğun ziyaret programlarından sonra dün nihayet ‘Kocaeli Barışı Konuşuyor’ adlı sempozyumu gerçekleştirdi. Yerelde ilk olan sempozyumun ilk oturumunda Kocaeli Barış Platformu Sözcüsü Ömer Gergerlioğlu, Mazlumder Kocaeli Şube Başkanı Medine Küçük, Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan, Çağdaş Hukukçular Derneği Üyesi Kureyş Bilgiç, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Vedat Yoldaş yer aldı. 4 oturumda gerçekleşecek olan sempozyum yereldeki bütün sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri, vakıfları ve kuruluşları buluşturdu. Ayrıca sempozyuma BDP İl Başkanı Mehmet Alçınkaya, Hacı Bektaşı- Veli Anadolu Kültür Vakfı Derince Şube Başkanı Hüseyin Gülseven, Özgür Eğitim-Sen Koceli Temsilcisi Yusuf Aygün, Halkların Demokratik Partisi(HDP) Temsilcisi Kamer Konca, Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yücel Demirer, Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, Kocaeli Memur Sen üyesi Ali Kemal Eren ve daha birçok dernek ve STK temsilcisi katıldı. Katılımcılar zaman zaman konuşmacılara sorularını yöneltti.
‘KÜRTLER SADECE KÜRT OLAMADI’
Ömer Gergerlioğlu, platformun aşama aşama geldiği konumdan söz ederek Kocaeli’deki çoğu STK’ya ulaştıklarını belirtti. Bu konuyu uzun uzun konuşmak gerekiyor. Yıllardır süregelen Kürt soru yeterince anlaşılmadıktan sonra yürütülemez. Başbakan’ın kişisel karizması barışı gündeme getirip önemli bir tepki görmemesinde önemli rol oynadı. Cumhuriyet’in ilanından sonra Kürtler, Türkçülük içinde eritilmeye çalışıldı ama bu politikalar başarılı olmadı. Batıda da bu sorun yeterince anlaşılmadı. Ana dillerinde şarkı dinleyememeleri, konuşmaları ve bunun gibi birtakım sorunlara yeni yeni çareler bulunmaya başlandı. Bu sorunları gündeme getirdiğiniz zaman şucu veya bucu oluyorsunuz. Kürtler cumhurbaşkanı veya Başbakan bile olabiliyor ama asla bir Kürt olamadılar. Süreç yanlış teşhis edilip aspirin tedavisi uygulanırsa bir süre sonra daha büyük bir sorunla karşınıza çıkar” dedi.
İSTİKLAL MARŞI KRİZİ
Medine Küçük Sorun devlet ve halk arasındaydı ama şimdi halkların arasına indi. Barış sürecinin bir devler ve örgüt arasındaki münazaralarla çözülemeyeceği kanısındayım. Kürtler için en büyük sorun aslında fark edilmemek değil sorunlarının fark edilmesi ve henüz çözüm bulunamamasıdır. Sempozyum açılışında İstiklal Marşının okunmaması ve saygı duruşunun yapılmamasına katılımcılardan gelen tepki üzerine Medine Küçük, “Bu sempozyum sivil bir hareket, olayın ve konunun devletvari anlaşılmaması için İstiklal Marşını okumamayı ve saygı duruşunu yapmamayı uygun gördük” dedi.
‘İNSAN DİLİYLE VARDIR’
Kürt sorunu ve yüzde 10 seçim barajına değinen Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan, katılımcılardan birinin Başbakan’ın Akil İnsanlarla yaptığı toplantıda ana dilde eğitimin olmayacağını ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılmayacağı konusundaki sorusuna karşılık “Ana dilde eğitim talebi Kürtlerin en doğan isteğidir. Bu talebin şiddetle karşılanması gerekiyor. Bir milletin kendi diliyle eğitimi için devlet 100 parçaya bölünecekse bölünmeli. Bir milletin okumasını, yazmasını, eğitimini ve kültürünü inkar edersen onu tamamıyla yok etmiş olursun. İnsanlar diliyle vardır. Bugün 30 milyon kişinin konuştuğu dili yok etmeye çalışıyorlar. Demokratik katılım mekanizmasının önü kapatılırsa, milletvekilleri, belediye başkanları cezaevlerindeyse bu halk da hakkını savunmak için eline silah alıp dağa çıkar. Bunları engellemek için demokratik katılımın önünü açmalı ve yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalıdır” diye konuştu.
Kaynak:çağdaş kocaeli
Post Comment
Hiç yorum yok
Nefret söylemi içeren, kişileri rencide edici yorumlar yayınlanmayacaktır. Yorumların hukuki sorumluluğu yorum sahibine aittir.